~siakap sweet sour, siakap 3 rasa ~

salam n selamat petang!

it'd been a while since my last post regarding culinary right? let me share about siakap sweet sour recipe...


Bahan-bahan yang diperlukan untuk ikan:

- 1 ekor ikan siakap
- minyak masak untuk menggoreng
- tepung jagung untuk dilumur pada ikan

Bahan-bahan untuk kuah:

- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 3 ulas bawang putih (diketuk)
- 10 biji cili padi (dipotong kecil-kecil)
- 1 biki tomato (dipotong dadu)
- 1 inci halia (dihiris)
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- minyak untuk menumis
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa


Cara membuatnya:

1) Ikan dibersihkan dan ditoskan.
2)Lumurkan ikan dengan tepung jagung. Lumur ke dua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
3) Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali.Pastikan minyak betul-betul panas barulah di masukkan ikan tadi.Goreng terendam ikan tersebut
4) Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.
5)Panaskan minyak dalam kuali yang lain.
6)Tumiskan cili padi, halia dan bawang putih.
7)Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sos ikan
8)Kacau sebentar. Masukkan bawang besar dan tomato.
9)Masukkan air sedikit
10)Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
11)Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi.


Selamat mencuba!


0 Responses